Yılankale efsanesi geri döndü
Yılankale, dünya turizmine kazandırıldı
Kadim kent Ceyhan’ın incisi Yılankale, ziyaretçi akınına uğrayacak
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, söz verdiği gibi tarihi Yılankale’yi Ceyhan, Adana ve Türkiye turizmine kazandırdı. Başkan Hülya Erdem, güvenle ziyaret edilebilecek hale getirdiği Yılankale’de yürüyüş yolu ve şehir terasının açılışını komşularıyla birlikte gerçekleştirdi.
Şahmeran efsanesine ev sahipliği yapan, Halep Ticaret Yolu ve İpek Yolu’nun gözcü kalesi, kadim kent Ceyhan’ın incisi Yılan Kale, yepyeni çehresiyle turizme kazandırıldı.
Çok sarp bir tepenin üzerine kurulmuş ve Ceyhan Ovası’nın tamamına hakim bir yapı olan Yılankale’yi atıl durumdan kurtaran, ulusal ve uluslararası turizme kazandırmanın onurunu yaşayan Başkan Hülya Erdem, “Ne mutlu bize, ne mutlu Ceyhan’ımıza” ifadelerini kullandı.
Dünyanın en güzel gün batımı manzaralarından birine sahip Yılankale’nin bölge ve ülke turizmine büyük hizmet sunacak hale geldiğine işaret eden Çukurova’nın tek, Ceyhan’ın ilk ve tek kadın Belediye Başkanı Hülya Erdem, “Tarihi Yılankalemiz ulusal ve uluslararası boyutta bir çok ziyaretçiyi ağırlayacak hale geldi. 11. Yüzyılda Çukurova Bölgesi’ni Haçlı işgalinden korumak, aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nu kontrol etmek amacıyla yapılan Yılankale, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Yılankale, ahşap yürüme parkuru ile daha güvenli hale geldi. Ahşap yürüme parkuru ve 5 adet seyir terasıyla hizmete açtığımız tarihi mekanımıza yerli ve yabancı turistleri bekliyoruz” diye konuştu.
“GURURLUYUZ”
Güzel bir havada ‘yapılamaz, mümkün değil’ denilen bir projeyi daha Ceyhanımıza kazandırmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Başkan Hülya Erdem, şunları söyledi:
“Hep yapılmaz dedikleri işleri başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hastane Köprüsü’nü açtık, ailelerin, gençlerin buluştuğu Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ni hizmete sunduk. Aşevi ve Taziye Evi’ni geçtiğimiz günlerde açtık. Şehit aileleri, Gazilerimiz ve aileleri için müze açtık, bir araya gelebilecekleri ortam oluşturduk. Tüm bunları her türlü sıkıntıya rağmen Ceyhanlılarla, hemşehrilerimizin emeğiyle, hep birlikte başardık. Yılankale süreci de kolay olmadı. Bunu da başaramaz dediler çok şükür Yılankale’ye güzel bir yürüyüş yolu ve teras kazandırdık. Adıyaman Nemrut’da güneşin doğuşunu seyredin ama güneşin batışını da gelin Yılankale’de izleyin. Tarihi ve kültürel Yılankale’ye herkesi bekliyoruz. Ceyhanlı hemşehrilerimizden vergilerinin nereye gittiğini takip etmelerini rica ediyorum. Yılankale’de kafeterya eksiğimiz kaldı ancak görev süremiz buna yetmiyor. Umarım yeni dönemde kafeterya da yapılır. Emeği geçen Adana Valiliğimize, Adana Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü’ne, Ceyhan Belediyesi personellerimize teşekkür ediyorum. Geçmişten geleceğimize Yılankale’ye hep birlikte sahip çıkacağız. Yanıbaşımızda Tatarlı Höyüğü kazıları devam ediyor. Orada da güzel çalışmalar yapılıyor. Tatarlı Höyüğü kazısından çıkan eserlerin bir kısmını Ceyhan’da sergilenmesi için de projemiz vardı. Umarım bizden sonra göreve gelecek olanlar bu projeyi de gerçekleştirir. Arkeolog eşi Max Mallowan’a seyahetlerinde asistanlık yapan polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan İngiliz Yazar Agatha Christie romanlarının bir bölümünü burada yazmıştır. Ceyhan Sirkeli Höyüğümüz de dünyada biliniyor. Hem tarihi hem de bereketli topraklarıyla ünlü Ceyhanımıza, Ceyhanlımıza hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ceyhanımıza hayırlı uğurlu olsun.”